Medische Encyclopedie – Apotheek Francken – Den Haag

Apotheek Francken

Van Hoytemastraat 25 2596EM Den Haag Tel:070-3244450 Fax:070-3243554

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Fimose (vernauwde voorhuid)

Inhoud

Fimose (vernauwde voorhuid)

Wat is fimose (vernauwde voorhuid)?

Bij een strakke voorhuid is de opening van de voorhuid klein. Daardoor lukt het niet om de voorhuid naar achter te schuiven. Ook kan het problemen geven bij het plassen.

De voorhuid is een rekbaar stukje huid dat over de punt van de penis (de eikel) zit. Bij elke jongen ziet de voorhuid er anders uit. De een heeft bijna geen voorhuid, de ander heeft een langere voorhuid.

In de eerste jaren na de geboorte is het normaal dat je de voorhuid niet kunt terugschuiven. Dit komt omdat hij dan nog vast zit aan de eikel. De voorhuid komt vanzelf los. Bij veel jongens als ze 4 jaar zijn. Maar soms ook pas als ze 10 jaar zijn. Tot het 10e jaar is het dus normaal dat de voorhuid niet terug geschoven kan worden. Meestal geeft dat geen klachten. Het kan wel lastig zijn om de penis goed schoon te maken.

Artsen noemen een strakke voorhuid vaak een nauwe of vernauwde voorhuid.

Een strakke voorhuid is meestal aangeboren. Ook kan het riempje waarmee de voorhuid aan de penis vast zit, te kort zijn.

Verder kan een ontsteking van de eikel of voorhuid voor een strakke voorhuid zorgen.

Als je zoon zijn voorhuid te hard terugtrekt, kan dat kleine littekentjes geven. Die maken zijn voorhuid nog strakker.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Je kunt de voorhuid van je zoon voorzichtig schoonmaken met water. Doe dit 2 of 3 keer per dag.
 • Als je zoon wat ouder is (tussen 5 en 12 jaar), kan hij proberen de voorhuid helemaal naar achter te schuiven en dan te spoelen.
 • Schuif de voorhuid niet naar achter als dat pijn doet of als het nog te strak is.
 • Te ver naar achter schuiven kan heel soms scheurtjes geven in de voorhuid. Dat kunnen littekentjes worden. De voorhuid wordt dan strakker.
 • Gebruik alleen water, niets anders. Ook geen douche-gel of zeep. Die kunnen de huid irriteren.
 • Je kunt ook proberen om te spoelen met een spuit (zonder naald) met lauw water. Zet de spuit in de opening van de voorhuid. Spuit het lauwe water voorzichtig naar binnen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel de huisarts als de voorhuid van je zoon niet goed kan worden terug geschoven en hij 1 of meer van deze klachten heeft:

 • veel pijn
 • niet goed kunnen plassen (ballonplassen)
 • koorts (38 graden of hoger)

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Bijnierschorshormonen op de huid

Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, op de huid, verbeteren de elasticiteit van de voorhuid en remmen de ontsteking. Door het gebruik van een crème of zalf met bijnierschorshormonen kan de voorhuid gemakkelijker worden teruggeschoven. Bij fimose worden bijvoorbeeld de bijnierschorshormonen betamethasonvaleraat of clobetasol gebruikt.

Terug naar overzicht