Medische Encyclopedie – Apotheek Francken – Den Haag

Apotheek Francken

Van Hoytemastraat 25 2596EM Den Haag Tel:070-3244450 Fax:070-3243554

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Stoornissen tijdens de menstruatiecyclus

Inhoud

Stoornissen tijdens de menstruatiecyclus

Wat is stoornissen tijdens de menstruatiecyclus?

Het maandelijkse bloedverlies bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd noemen we menstruatie.

Gemiddeld komt de menstruatie ongeveer eens in de vier weken. Zo’n steeds terugkerende periode van menstruatie tot menstruatie noemen we een menstruatiecyclus.

Ongeveer tien dagen na de eerste dag van de menstruatie komt een eicel vrij in de eileider. Die eicel kan één dag bevrucht worden. Na enkele dagen komt de eicel in de baarmoeder. Als de eicel bevrucht is, nestelt die zich in het baarmoederslijmvlies en groeit daar tot een baby. Als de eicel niet bevrucht is, wordt u ongesteld: eicel en baarmoederslijmvlies worden afgestoten. Dit is de menstruatie.

Het proces van rijping van de eicel, de eisprong en de afstoting van baarmoederslijmvlies wordt gestuurd door twee vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progestageen. Deze hormonen staan weer onder invloed van andere hormonen.

Als uw menstruatie niet komt of onregelmatige is komt dat meestal doordat het evenwicht tussen de vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) verstoord is. Dit kan geen kwaad. Mogelijk is er geen eitje tot rijping gekomen tijdens de cyclus. Ook bij veel sporten, afvallen of juist gewichtstoename kan het hormonale evenwicht verstoord raken. Tenslotte kan ook een spannende situatie of ingrijpende gebeurtenis het evenwicht verstoren. Meestal is dit tijdelijk.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Probeer te bedenken wat de oorzaak zou kunnen zijn van de verstoring. Als de menstruatie erg onregelmatig komt, of erg lang uitblijft, neem dan contact op met de huisarts. Dan kunt u samen bekijken of verder onderzoek of behandeling nodig is.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Progestageenhormonen
Progestageenhormonen zijn vrouwelijke hormonen, die ongeveer een zelfde werking hebben als het natuurlijke progesteron. Ze spelen samen met oestrogeenhormonen een rol in de menstruatiecyclus. Ze kunnen om diverse redenen worden voorgeschreven.

 • Bij premenstruele klachten (PMS), de werkzaamheid van progestageenhormonen bij PMS is echter niet goed aangetoond. Voorbeeld is lynestrenol.
 • Bij pijn in de borsten gedurende bepaalde dagen van de menstruatiecyclus. Door aanvulling van de progestageenhormonen tijdens de cyclus zijn er minder hormoonschommelingen in het lichaam. Hierdoor kan de pijn in de borsten worden verminderd. Voorbeeld is lynestrenol.
 • Bij uitstel van de menstruatie. Progestageenhormonen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten. Hierdoor kan de menstruatie uitgesteld worden. Voorbeelden zijn lynestrenol en norethisteron.
 • Bij het wegblijven van de menstruatie. Door een verstoring van de balans tussen hormonen kan de menstruatie onregelmatig worden of wegblijven. Progestageenhormonen worden in combinatie met een oestrogeenhormoon, zoals ethinylestradiol, gebruikt om een verstoorde cyclus te herstellen. Voorbeelden zijn lynestrenol, medroxyprogesteron en norethisteron.
Terug naar overzicht